Windows 10, het startmenu

Startmenu Windows 10

Het Startmenu van Windows 10 lijkt mogelijk op het eerste gezicht nogal gecompliceerd, maar in feite is het juist gemakkelijker en overzichtelijker dan van voorgaande Windows versies. Ik ga u uitleggen waarom.

We zien hier het volledige beeld van mijn laptop. Onderin, de zwarte balk, is de taakbalk. Het blauwe gedeelte is het bureaublad. Het grijze gedeelte met de vakjes is het startmenu. Dit startmenu kan worden geopend door te klikken op het Windows teken linksonder in de taakbalk of met de Windows toets op het toetsenbord.

Indeling startmenu

Het startmenu is grofweg verdeeld in 3 delen: aan de linkerkant een aantal icoontjes (verderop leg ik uit waar deze voor dienen), daarnaast een lijst met geïnstalleerde apps (= applicaties = (toepassings)software) en rechts, het grootste gedeelte, de favorieten.

De vakjes in het gedeelte favorieten noemen we tegels en zijn niets meer en minder dan snelkoppelingen naar de favoriete apps / programma’s. Door met de linker muisknop te klikken op zo’n tegel wordt de app gestart en door er met de rechter muisknop op te klikken kan e.e.a. worden aangepast (zie afbeelding).

Afhankelijk van het soort app / programma zijn er meer of minder opties mogelijk.

Een app / programma uit de favorieten verwijderen doe je door hier voor de optie ‘Van Start losmaken’ te kiezen. Het programma is hiermee niet verwijderd, maar alleen weggehaald uit de favorieten!

Omgekeerd is het uiteraard ook mogelijk om vanuit de lijst met apps / programma’s een app aan de favorieten toe te voegen. Zoek daarvoor uw favoriete app in de lijst op, klap eventueel een gedeelte open door op het naar beneden wijzende pijltje te klikken en klik vervolgens met de rechter muisknop op de betreffende app en kies voor ‘Aan start vastmaken’. U ziet nu dat de tegel van deze app in de favorieten is verschenen. Als laatste kunt u nu deze tegel slepen naar de plaats waar u het wilt hebben. Doe dit door de tegel met de muis aan te wijzen, houd de linker muisknop vast en sleep de tegel naar de gewenste plaats. Eventueel kunt u nog het formaat (grootte) aanpassen (rechter muisknop en ‘Formaat wijzigen’).

NB: u kunt ook direct vanuit de applicatielijst de app aan de favorieten toevoegen door deze vanuit de applicatielijst met de linker muisknop ingedrukt te houden en te slepen naar de favorieten.

Een snelle manier om in het startmenu een app / programma te zoeken is door een letter aan te klikken in de applicatielijst, de betreffende letter van de programmanaam te kiezen en vervolgens deze app aan te klikken.

Dan nog de icoontjes / knoppen aan de linkerkant.

De onderste bevat de acties ‘Slaapstand’, ‘Afsluiten’ en ‘Opnieuw opstarten’. Daarboven de knop ‘Instellingen’. (NB: dit onderdeel wordt apart behandeld). 

Via de bovenste knop ‘Account’ kunnen de Accountinstellingen worden gewijzigd, kan worden afgemeld (uw accountprofiel wordt gesloten) of worden vergrendeld (wanneer u verder wilt werken moet u opnieuw aanmelden).

Zoeken

Tenslotte is er nóg een manier om heel snel een programma of zelfs een document, foto e.d. te kunnen vinden en te kiezen. Dit kan via de knop Zoeken (het vergrootglas) in de taakbalk.

Als voorbeeld zoek ik de app WordPad.
(NB: deze bevindt zich ook onder Accessoires in de applicatielijst van het startmenu).

Met het intypen van wordpad wordt het programma getoond. Om WordPad te starten hoef ik nu alleen maar de betreffende regel aan te klikken of met de pijltjestoetsen naar de betreffende regel te bewegen en op Enter te drukken.

Dit werkt ook wanneer u vanuit het startmenu begint te typen!

Het mooie is dat op deze manier nagenoeg alles snel is te vinden door alleen maar de bestandsnaam of zelfs maar een deel van de naam of het programma in te typen. Het zoekprogramma toont automatisch alle bestanden of programma’s die aan het zoekcriterium voldoen.

Samengevat, het is even wennen, maar daarna, zeker wanneer u de favorieten naar uw smaak heeft ingericht, kunt u razendsnel apps vinden en opstarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 3 =