Software

Virtual Private Network (VPN)

Wat is een VPN (Virtual Private Network)

In het kort betekent het gebruik van een VPN dat u internet (surfen, mailen, e.d.) vanaf een geografisch andere locatie dan waar u feitelijk bent. Deze geografisch andere locatie kan ook een plaats in het buitenland zijn. Om dit te kunnen doen dient u een account aan te maken en/of een abonnement te nemen bij een VPN-provider.

Wanneer u een VPN-dienst gebruikt, wordt er een versleutelde verbinding gemaakt tussen uw computer en de VPN-server. Het lijkt dan alsof u internet vanaf de locatie van de VPN-server. Omdat de verbinding versleuteld is en de geografische locatie van de VPN-server niet aan uw feitelijke locatie is gekoppeld, internet u in feite anoniem.

Waarom een VPN gebruiken?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat u mij dit zou vragen.

Het antwoord is dat het om internetveiligheid gaat en dat u met VPN nog veiliger kunt internetten dan dat u al doet. Net zoals een firewall de gegevens op een computer beschermt, beschermt een VPN de gegevens online. De VPN-verbinding werkt op de achtergrond en u kunt gewoon met de computer werken zoals u gewend bent. Het essentiële verschil is dat al uw internetverkeer wordt versleuteld waardoor hackers, de overheid, internetproviders en websites niet meer kunnen zien waar u mee bezig bent op internet.

Er zijn dus wanneer het om privacy gaat voldoende redenen te bedenken waarom ook voor u een VPN zinvol zou zijn. Een paar redenen:

  • Internetbankieren; u internet met VPN anoniem waardoor kwaadwillenden niet uw IP-adres kunnen herleiden en in uw gegevens kunnen inbreken;
  • U internet via een Openbaar Wifi-netwerk (Schiphol, de NS, in een winkel, restaurant, enz.); hier is een VPN écht wenselijk!
  • U wilt graag de aflevering zien van een favoriete serie op Netflix, maar die is alleen te zien in de VS, Engeland, (vul maar in); een VPN kan zo ingesteld worden dat het lijkt alsof uw locatie in dat betreffende land is en u zodoende toch die aflevering kunt zien.

Wilt u meer weten? Op de volgende website kunt u er alles over lezen, ook welke de beste VPN-providers zijn.
https://www.vpngids.nl/beste-vpn/