Software

Teamviewer

Teamviewer, computerhulp op afstand

Het enige wat u nodig heeft om gebruik te kunnen maken van de service ‘Hulp of afstand‘ is uw computer, een hulpprogramma zoals Teamviewer en een werkende internetverbinding.

Tijdens deze hulp op afstand mag u uiteraard bij uw computer blijven zitten, maar dit is niet noodzakelijk, overigens wel aan te raden. Het is zowel voor u als voor mijzelf belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat. Immers, vertrouwen is de basis waarop u anderen toelaat in uw privacy en uw computer is een vorm van privacy. Daarom vind ik het ook belangrijk dat u alles volgt wat ik op uw computer doe. Daarnaast kan het zo zijn dat u de handelingen die ik doe door het meekijken zelf leert uit te voeren. Dat zou helemaal mooi zijn!

NB: Op deze pagina worden afbeeldingen getoond van een TeamViewer sessie. Normaliter bestaat een TeamViewerID uit 10 of 9 cijfers. Om privacy redenen zijn steeds de eerste cijfers weggehaald.

TeamViewer gebruiken

Voordat er begonnen kan worden, moet er eerst een en ander worden voorbereid. U gaat daarvoor naar Internet en zoekt de site op (u kunt deze link aanklikken).

Vervolgens klikt u op de groene knop ‘Gratis downloaden‘ en installeert u het door op het net gedownloade bestand ‘TeamViewer_Setup.exe’ te (dubbel)klikken.

Er volgen enige meldingen, o.a. hoe en waar u het bestand wilt gebruiken.

Voor incidentele hulpverlening is de optie ‘Alleen starten‘ voldoende en kiest u ‘privé / niet-commercieel‘.

De standaard keuzes zijn goed, u kunt dit dus accepteren, waarna het TeamViewer venster wordt getoond.

In het TeamViewer venster ziet u nu 2 belangrijke gegevens:

  • Uw ID
  • Wachtwoord

Het ID blijft altijd gelijk, maar het wachtwoord wijzigt elke keer.

Voordat ik middels TeamViewer verbinding met uw computer kan maken, heb ik deze 2 gegevens nodig. Dit geeft u óf per mail door met het tijdstip dat er verbinding gemaakt kan worden óf we hebben hierover telefonisch contact.

Om met u te kunnen verbinden vul ik Uw ID in bij ‘Partner-ID’ en klik ik op Verbinden. Hierna zal mij gevraagd worden om uw wachtwoord in te voeren.

Nadat dit is gebeurd, brengt TeamViewer een beveiligde verbinding tot stand tussen uw en mijn computer.

Na een succesvolle verbinding ziet u rechtsonder in uw scherm een klein venster met informatie en mogelijkheden, o.a. met de mogelijkheid om te chatten. Mocht van deze mogelijkheden iets nodig zijn, dan laat ik het u weten en zien door het voor te doen of aan te wijzen.

Onderstaande afbeeldingen geven weer hoe uw en mijn scherm er uit zien. Links mijn scherm, rechts uw scherm.

Tenslotte, hoewel ik op deze manier in feite de besturing van uw computer over neem, is ook uw muis en toetsenbord nog steeds actief. U hoeft mij dus bijvoorbeeld geen wachtwoorden te vertellen, die kunt u zelf intypen.

Verder goed om te weten is dat u op elk moment de verbinding kunt verbreken door te klikken op het kruisje, rechtsboven in het blauwe vak.

Quick Assist

Mocht u om enige reden liever niet gebruik maakt van TeamViewer, dan kan ook met het de ingebouwde app Quick Assist van Windows 10 hulp op afstand worden geboden. Hoe dit werkt kunt u hier lezen.