Software

Quick Assist

Quick Assist, computerhulp op afstand

Windows 10 en 11 hebben een ingebouwde voorziening waarmee hulp op afstand kan worden geboden, namelijk Quick Assist. Dit programma (app) is te vinden door ‘Quick Assist’ te typen in het zoekvenster (het vergrootglas linksonder in de taakbalk).

Net als met het programma TeamViewer kan iemand hiermee de besturing van uw computer overnemen om voor u problemen op te lossen. Uiteraard alleen met uw toestemming!

De afbeelding toont het beeld zoals het er uitziet wanneer de app is opgestart. Zowel bij u als bij mij ziet dit er hetzelfde uit.

Ik klik nu op de blauwe knop ‘Iemand anders helpen‘ en moet vervolgens inloggen bij mijn Microsoft Account om de hulpverlening mogelijk te maken.

Vervolgens wordt een (eenmalige) beveiligingscode gegenereerd welke slechts een korte tijd geldig is. Deze code geef ik telefonisch aan u door waarna u deze code dient in te typen in het veld ‘Code van assistent‘ en vervolgens op de knop Toestaan te klikken.

NB: Met het verbinden met uw computer heb ik 2 opties:

  • Volledig beheer
  • Scherm bekijken

Met Volledig beheer kan ik alles doen wat u ook kunt, dus ook het bedienen van de muis en het toetsenbord.  Met Scherm bekijken kan ik niets, alleen meekijken. Deze tweede optie is handig wanneer u mondeling ondersteuning wenst hoe e.e.a. uit te voeren.

Links ziet u hoe het er bij mij uitziet en rechts hoe het er bij u uitziet. In feite ziet u dat uw scherm ‘gevangen’ is in mijn scherm.

Bovenin mijn scherm heb ik enkele mogelijkheden om o.a. aantekeningen op uw scherm te maken en/of een bericht te sturen. Ook u kunt een bericht sturen en ik zal u in voorkomend geval tonen hoe dit te doen.

Tot zover de fijne gedachte dat u in beginsel geen extra software hoeft te installeren om op afstand geholpen te kunnen worden. Echter, het nadeel van Quick Assist is dat het niet bepaald stabiel is. Het komt regelmatig voor dat opnieuw verbinding moet worden gemaakt. Zeer irritant.

Dit is ook de reden dat ik sterk het gebruik van TeamViewer aanraad. Hoe dat werkt kunt u op deze pagina lezen.