Software

Online en Offline mail

Om duidelijk te maken wat het verschil is tussen deze twee begrippen, is het zinvol om eerst te vertellen hoe e-mail werkt.

Je kunt e-mailen wanneer je een e-mailaccount bezit. Dit betekent dat je bij een provider (KPN, Ziggo, enz.) een internet-abonnement afsluit. Bij zo’n abonnement is een e-mail functionaliteit inbegrepen. Het e-mailadres is dan naam@kpn.nl, naam@ziggo.nl, enz. Dit is een betaald abonnement.

Er kan ook een gratis e-mailaccount worden genomen zoals naam@outlook.com (van Microsoft), naam@gmail.com (van Google), enz. Je dient alleen hiervoor een account aan te maken bij Microsoft, Google, enz.

Elke provider of e-mail aanbieder werkt met mailservers, zeg maar het ‘postkantoor’ van de provider of aanbieder. E-mailen gaat dus via internet.

Bij Online mail wordt de mail middels een browser bekeken en ver-/bewerkt op de mailserver. Rechtstreeks op internet dus. De mails worden niet opgeslagen op de computer. Daarom wordt dit ook wel Webmail genoemd.

Bij Offline mail wordt gebruikt gemaakt van een programma op uw computer die e-mails kan verwerken. Mail voor Windows 10, Outlook (van Microsoft Office), Thunderbird en eM Client zijn o.a. dergelijke programma’s. Zo’n programma, of mailcliënt, download de berichten van de mailserver om u in staat te stellen de berichten te bekijken en/of te schrijven ook wanneer er geen internetverbinding is. Periodiek, of wanneer de internetverbinding is hersteld, synchroniseert het programma met de mailserver en werkt zo nodig de berichten bij.

Soorten e-mailaccount

Een mailcliënt kan met twee soorten e-mailaccount werken:

  • Een POP3 account
    Met dit type account haalt het mailprogramma (de mailcliënt) de berichten op van de mailserver, waarna automatisch de berichten op de server worden verwijderd. Een uitzondering is wanneer is ingesteld dat een kopie op de server moet worden bewaard. Dit is een voorkeursinstelling die niet automatisch is ingesteld. Omdat de berichten dus normaliter slechts eenmaal gedownload worden naar de computer, kan ook alleen op deze computer de mail worden bekeken en bewaard!
  • Een IMAP account
    Dit type account doet ongeveer hetzelfde, met het essentiële verschil dat berichten wél worden bewaard op de mailserver. Dit maakt het mogelijk om op meerdere apparaten dezelfde berichten in verschillende mailcliënt’s te kunnen bekijken en bewerken. Dit betekent dat u altijd en overal de berichten beschikbaar heeft! En ook niet onbelangrijk, daarmee heeft u in feite altijd een back-up achter de hand.