F.A.Q.

Wat betekent het?

F.A.Q. is de afkorting van Frequently Asked Questions, ofwel, ‘veel gestelde vragen’.

Bij deze enige uitleg van de meest voorkomende termen en/of uitdrukkingen.

Term of BegripUitleg
Access ProviderAccess provider (AP) of Internet Access provider (IAP)
Dit is een bedrijf of internetaanbieder dat tegen betaling, met een internetabonnement, zorgt voor een aansluiting op het internet. Met dit abonnement wordt ook een e-mailadres beschikbaar gesteld. Zo'n e-mailadres eindigt op @ziggo.nl, @kpn.nl, @telfort.nl, enzovoorts. Dit e-mailadres blijft bestaan zolang men een abonnement heeft bij de betreffende internetaanbieder.
AccountEen account bevat jouw persoonlijke gegevens en daar hoort een wachtwoord en een gebruikersnaam bij. Zo heb je een account nodig bij een internetaanbieder om toegang te kunnen krijgen tot het internet. Ook bij sommige websites moet je een account aanmaken om te kunnen inloggen, aankopen te kunnen doen, enzovoorts.
AdwareGratis software installeert vaak nog een programma om regelmatig reclame te tonen. Hiervoor ontvangt de ontwikkelaar geld. Adware is vaak gelijktijdig ook Spyware die het gedrag van de computergebruiker monitort en daardoor reclame toont die bij de gebruiker past.
Back-up‘Back-uppen’ is een manier om er voor te zorgen dat uw belangrijke documenten, foto’s, enz. veilig worden gesteld. Feitelijk maakt u een kopie van deze bestanden. Mocht op enig moment er iets gebeuren met uw computer, dan kunt u altijd nog deze belangrijke bestanden terughalen vanuit deze back-up. Bij voorkeur slaat u de back-up niet op hetzelfde apparaat (uw computer) op, maar op bijvoorbeeld een USB-drive/stick of in de Cloud. Ook voor het maken van een back-up bestaat specifieke toepassingssoftware.
(zie ook: Back-up maken)
BackdoorEen backdoor of achterdeur is een door de programmeur bewust geïmplementeerde functionaliteit in software om een beveiligingsmechanisme te omzeilen.
BadwareStopbadware.org definieert 'badware' als volgt: "Als het programma bedrieglijk of misleidend is, en/of onomkeerbare wijzigingen maakt" en "Als het programma potentieel ongewenste acties uitvoert zonder eerst de gebruiker hierover te waarschuwen in duidelijke en niet-technische taal en vervolgens de gebruikers toestemming voor deze acties te verkrijgen".
Een voorbeeld van een ongewenste actie is: Het installeren van extra software zonder de gebruiker te informeren over de identiteit en doel van deze software
BluetoothEen techniek waarmee apparaten, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, draadloos kunnen communiceren met andere apparaten. Met behulp van Bluetooth is het op dit moment slechts mogelijk om over een beperkte afstand draadloos te communiceren.
BotnetIs een netwerk van met malware geïnfecteerde computers die worden beheerd door de maker van het botnet (cybercrimineel). Elke computer functioneert als een "bot" omdat het geïnfecteerd is met een specifieke malware soort. Een botnet kan worden gebruikt om spam e-mails versturen, malware over te brengen, DDoS-aanvallen uit te voeren en het uitvoeren van andere kwaadaardige taken.
BrowserDit is een computerprogramma (toepassingssoftware), specifiek bedoeld om websites op internet te kunnen bekijken. Ook hiervan bestaan diverse varianten, zoals Internet Explorer en Edge (van Windows), Chrome (van Google) en Firefox (van Mozilla). In de basis doen ze allemaal hetzelfde: het kunnen bekijken van websites op internet.
(zie ook: de Browser)
BugEen software bug is een fout in een programma. Het woord bug is al in de 19e eeuw gebruikt om storingen in mechanische of elektrische apparatuur te beschrijven. De fouten veroorzaakten destijds geruis wat lijkt op het zoemende geluid van ongedierte (bug in het Engels). Deze uitdrukking is later overgenomen in de computerindustrie. Malware-schrijvers proberen door een bug een systeemaanval uit te voeren.
CacheSimpel gezegd is een cache een plek waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen voor snelle toegang.
Informatie kan op verschillende niveaus opgeslagen worden (“gecached worden”): je processor (CPU) heeft bijvoorbeeld een paar caches om informatie die veel gebruikt wordt op te slaan; de website die je bezoekt kan de resultaten van (zware) database-bewerkingen opgeslagen hebben; je eigen browser (Google Chrome, Edge, Firefox en Safari bijvoorbeeld) kan webpagina’s en afbeeldingen opslaan.

Je ziet cache vaak in een negatieve context. Mensen die adviseren over het sneller maken van je PC, willen nog wel eens zeggen dat je caches regelmatig moet legen.
En hoewel de term cache zo een negatieve betekenis heeft gekregen voor veel mensen, is het helemaal niets slechts of gevaarlijks. Het advies om de caches regelmatig te legen voor snelheid is dan ook verkeerd. Sterker nog: het heeft een averechts effect!
CaptchaEen captcha (een afkorting van 'completely automated public Turing-test to tell computers and humans apart') is een reactietest die in de gegevensverwerking wordt gebruikt om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker. Een veel voorkomend type captcha verlangt dat de gebruiker de tekens van een op het scherm getoonde vervormde en/of onduidelijke opeenvolging van letters en/of cijfers intoetst.
CloudDit is een verzamelnaam voor dataopslag en verwerking van bestanden op internet. Bestanden worden in dat geval in beginsel niet opgeslagen op uw computer, maar ‘ergens’ op een andere computer of server. Voorbeelden hiervan zijn Google Drive en (Microsoft) OneDrive. Het grote voordeel hiervan is dat u altijd en overal uw bestanden kunt bekijken, dus ook via een willekeurige computer, uw tablet of smartphone, bijvoorbeeld tijdens uw vakantie.
(zie ook: de Cloud)
ComputervirusEen computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van besmette computers; in ernstige gevallen kunnen ze in de computer schade aanrichten (zoals het wissen en verspreiden van (gevoelige) gegevens).
CookieDit is een klein bestandje die door de server van de bezochte website op het computersysteem van de gebruiker wordt opgeslagen. De betreffende website zal er ook een code in opslaan zodat men de bezoeker in de toekomst kan identificeren. Soms kan dit voor de gebruiker nuttig zijn, want bij een eerstvolgend bezoek aan de website hoef je bijvoorbeeld geen wachtwoord en gebruikersnaam meer intikken, inloggen etc.
(zie ook: Cookies)
DDoSDistributed Denial of Service (DDoS) is een aanval op een computer of netwerk door andere computers. Met een aantal computers tegelijk, vaak vanaf vele plaatsen op de wereld maar bestuurd vanaf een centraal punt, worden zoveel verbindingsverzoeken naar de server van een of meer websites verstuurd, dat de service ervan tijdelijk niet beschikbaar is of zelfs crasht.
DisclaimerDisclaimers staan meestal onderaan een e-mail of webpagina. Ze zijn aanwezig om de lezer te wijzen op het feit dat men aan uitspraken of inhoud geen rechten kan ontlenen. Men wijst als het ware alle verantwoordelijkheden af.
DomeinnaamEen domeinnaam is een unieke naam op internet. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites. Maar je kunt ook een domeinnaam aanvragen voor een persoonlijk mailadres.
Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.
Drive-by downloadEen drive-by download loopt u op tijdens het surfen. Aanvankelijk was dit vooral bij een bezoek aan malafide pagina's, tegenwoordig duiken echter ook regelmatig gehackte (legitieme) pagina's op die u voorzien van een virus. Deze gaan zich specifiek richten op de beveiligingsgaten in uw browser of besturingssysteem. Het gevaarlijke aan dit soort virussen is dat u ze dus niet opmerkt. U bezoekt een pagina en zonder op iets te klikken bent u al geïnfecteerd.
DriverIn Windows heet dat een stuurapparaat. Het is software die ervoor zorgt dat het besturingssysteem van de pc en de randapparatuur, zoals een printer, met elkaar kunnen communiceren.
EncryptieDoor informatie te versleutelen kan voorkomen worden dat die informatie door onbevoegden gebruikt wordt. Dit is belangrijk bij gevoelige informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, maar kan ook bij e-mails essentieel zijn. In de praktijk wordt bij versleuteling vooral gebruik gemaakt van de public key encryption methode.
ExtensieDit is een toevoeging, achter de laatste punt, aan een bestandsnaam. Het type bestand is daaraan te herkennen. Zo is bijvoorbeeld de extensie .jpg of .png of .bmp een afbeelding (foto e.d), is .mp3 of .wma een muziekbestand, .doc of .docx een document en .exe een uitvoerbaar programmabestand. En zo zijn er talloze extensies waarmee de computer weet met welk type programma het bestand geopend kan worden, een tekstverwerker, een muziekprogramma, de browser, een fotoprogramma, enzovoorts.
FAQDeze afkorting staat voor Frequently Asked Questions, veel gestelde vragen. Een groot aantal websites beschikken over een pagina FAQ waarop ingegaan wordt op vragen die gebruikers ten aanzien van het gebruik van een product stellen. Kan dus erg nuttig zijn wanneer u tegen een computerprobleem aanloopt. Mogelijk staat het antwoord er tussen.
FirewallEen programma die al het uitgaand en inkomend internetverkeer controleert op hackers, kwaadwillende software en virussen. Een noodzakelijk iets dus. Windows 10 beschikt standaard over een adequate firewall en anti-virusscanner, Windows Defender. Deze staat standaard ingeschakeld. Desgewenst kan echter deze eventueel worden vervangen door een extern beschermingspakket.
Zie ook Computerbeveiliging.
GebruikersaccountsZijn er in het gezin meerdere personen die gebruik willen maken van dezelfde computer, dan kun je de pc delen door gebruikersaccounts aan te maken. Zo heeft iedereen zijn eigen bureaublad en ook toegang tot zijn persoonlijke mappen en bestanden.
HardwareDit zijn de fysieke onderdelen van de computer, het toetsenbord, de muis, het scherm, maar ook wat binnenin de computer zit zoals de processor en het interne geheugen. Alle mechanische en elektronische delen dus. Als één van deze delen niet goed functioneert, zal de computer niet goed werken.
HoaxEen bijzondere categorie hoax is een nepvirus: een e mailbericht met daarin een aansporing aan de computergebruiker om een, zogenaamd gevaarlijk, computerbestand te verwijderen. Dit computerbestand is in werkelijkheid een ongevaarlijk bestand en heel vaak zelfs een noodzakelijk onderdeel van het besturingssysteem. Door dit bestand te verwijderen werkt de computer vervolgens niet goed meer.
Hosting providerEen onderneming die faciliteiten of diensten aanbiedt zoals websitehosting: dit is een data opslagruimte die men van het bedrijf kan huren voor het online plaatsen van een website (webhosting).
HotfixFouten (bugs) in programma's worden meestal in een volgende versie verholpen. Soms zijn de gevolgen van een fout zo ernstig, dat niet gewacht kan worden op het uitbrengen van een nieuwe versie. Er wordt dan een vervangend programma-onderdeel uitgebracht dat alleen de fout herstelt. Dit vervangende programma-onderdeel noemt men een hotfix.
HtmlHyper Text Markup Language is een taal om internetpagina’s mee te maken. Het is platform onafhankelijk, zodat elke computer de pagina kan weergeven. Het kan tekst, kleur, geluid en zelfs videobeelden met elkaar combineren. Er kunnen ook links ingezet worden naar andere websites.
InternetDit is het samenhangend geheel van miljoenen computers over de gehele wereld die met elkaar communiceren via satellieten, zendmasten en kabels.
De computers zijn uw en mijn computer, maar ook een grote verzameling van aaneengesloten computers met grote dataopslagcapaciteit in één gebouw, de zogenaamde serverparken. Net zoals huizen een adres hebben, heeft ook elke computer een adres, het IP-adres. Elke website bevindt zich fysiek op één van deze computers of servers en omdat het ‘webadres’ (www.) het IP-adres kent van de computer waar de website op staat, kan deze worden gevonden. (zie ook: Internet, wat is het)
Internet Relay ChatInternet Relay Chat, de elektronische babbelbox van het internet. Door in te loggen op een IRC-server kunt u met meerdere mensen tegelijk, of met één netgebruiker apart, communiceren door getypte boodschappen uit te wisselen. IRC bestaat uit zogenoemde kanalen die ieder hun eigen onderwerp hebben, zodat gerichte discussies kunnen plaatsvinden.
IP-adresOp een netwerk wordt een vaste structuur van communiceren gebruikt. Dit heet een netwerk protocol. Als er dus een lokaal netwerk verbonden is met het internet heet dit TCP/IP

TCP of Transmission Control Protocol zal de overdracht van de gegevens controleren: bestanden die men over een netwerk verzendt, wordt gesplitst in kleine TCP pakketjes. Deze bevatten data en informatie over de afzender en ontvanger.
IP of Internet Protocol zorgt voor het transport van de TCP pakketjes.

Zowel de afzender en ontvanger hebben een IP-adres. Dit zijn altijd vier groepen van cijfers met een punt daartussen (689.438.207.11). Het IP- adres kun je in de computer vinden door te klikken op “Start” > “uitvoeren”. Tik in het dialoogvenster de letters “cmd” en klik op “ok”. Tik in het nieuwe venster “ipconfig” , druk op “Enter”. Het IP adres zal in de tekst verschijnen. Om af te sluiten typ je “exit”, druk op Enter.
ISPInternet Service Provider. Een internetbedrijf dat internettoegang aanbiedt, waardoor je kunt surfen op het internet en ook e-mail berichten kunt versturen en ontvangen.
KeyloggerEen keylogger is een stuk software of hardware dat bijhoudt welke toetsen de gebruiker van de computer waarop het is geïnstalleerd indrukt. Deze data kan verstuurd worden naar een centrale computer, waardoor wachtwoorden te achterhalen zijn.
MalwareMalware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software).
(zie ook: Internetveiligheid)
Man-in-the-browser aanvalEen aanval waarbij de aanvaller gebruik maakt van software die zich in de browser van de eindgebruiker nestelt en de communicatie tussen gebruiker en bank wijzigt.
Man-in-the-middle aanvalEen aanval waarbij de aanvaller zich tussen een klant en een dienst bevindt. Hierbij doet hij zich richting de klant voor als de dienst en andersom. Als tussenpersoon kan de aanvaller nu uitgewisselde gegevens afluisteren en/of manipuleren.
MetadataMetadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk gegevens over gegevens. De metadata bij een bepaald document (de gegevens) kunnen bijvoorbeeld zijn: de auteur, de datum van schrijven, het aantal pagina's en de taal waarin de gegevens zijn opgesteld. Het expliciet opslaan van metadata bij de data waar het betrekking op heeft, heeft als voordeel dat de data makkelijker gevonden kan worden.
ModemEen modem (MOdulator/DEModulator) is een apparaat welke intern in de computer is ingebouwd of extern aan de computer wordt gekoppeld om met een andere computer te kunnen communiceren, bekabeld of draadloos. Een modem zet de data die verzonden moet worden om naar analoge signalen. De ontvangende data wordt door de modem weer omgezet naar door de computer begrijpbare data (digitaal). In andere woorden: de modem maakt data gereed voor verzending en maakt bij het ontvangen van data deze weer leesbaar voor de computer.
NFCNFC staat voor Near Field Communication. Het maximum bereik om gegevens uit te wisselen via NFC is beperkt tot 10 centimeter. Vergeleken met Bluetooth gaan hierdoor minder gegevens verloren, omdat NFC verbindingen op dezelfde locatie elkaar niet snel zullen verstoren. Bovendien heeft NFC minder tijd nodig om verbinding te maken dan Bluetooth en het verbruikt minder energie. Is NFC ook veilig? Zeker; je versleutelt vertrouwelijke gegevens, waardoor je ze zorgeloos verzendt. Door de korte lees- en schrijfafstand is het haast onmogelijk dat een ander apparaat de transactie beïnvloedt. Is je telefoon gestolen? Dankzij de NFC chip kan hij via GPS opgespoord worden.
Notice and TakedownEen informele procedure waarin verschillende partijen samenwerken om servers met illegale inhoud van het internet te verwijderen. Voorbeelden van NTD’s zijn die voor kinderporno en phishing.
ObfuscationIn het algemeen: versluiering. Deze term wordt gebruikt om de interne werking van malware te versluieren voor onderzoekers of onzichtbaar te maken voor virusscanners.
OpslagcapaciteitDe opslagruimte voor bestanden, foto’s e.d. op een harde schijf, de USB-stick of online opslag wordt uitgedrukt in kB (Kilobyte), MB (Megabyte), GB (Gigabyte) of TB (Terabyte).
NB: 1 MB = 1024 kB (Kilobyte), 1 GB = 1024 MB, 1 TB = 1024 GB.
Een gemiddeld document is ca. 100 kB en een foto ca. 3,5 MB.
Op een USB-stick van 32 GB zouden dus ruimschoots 9000 foto’s passen! (32 GB = 32768 MB gedeeld door 3,5 MB = 9362 foto’s)
PatchdinsdagTweede dinsdag van de maand, de dag waarop Microsoft (beveiliging)patches beschikbaar stelt om bepaalde lekken te dichten en de software te updaten. Microsoft krijgt vaak kritiek dat de patches vaak veel later worden gedistribueerd dan wanneer de lekken bekend worden gemaakt. Microsoft wil de patches zo goed mogelijk testen, zodat ze er bijna honderd procent van zeker zijn dat de patches niet meer schade veroorzaken dan dat ze moeten herstellen.
PayloadPayload verwijst naar het resultaat van malware. Voorbeelden hiervan zijn het vernietigen van gegevens of het versturen van e-mails naar een groot aantal mensen.
PhishingPhishing is een vorm van internetfraude. De slachtoffers worden vaak via email naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd 'de inloggegevens te controleren'. Door daar, nietsvermoedend, in te loggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien.
(zie ook: Internetveiligheid)
ProxyEen proxy (of proxyserver) is een computer die als tussenstation dient tussen de gebruiker en het internet. De gebruiker (jij) stuurt al het internetverkeer naar de proxyserver. De server stuurt het internetverkeer vervolgens door naar de uiteindelijke bestemming op het internet. Door een proxy te gebruiken wordt de identiteit en locatie van de gebruiker (deels) verborgen. In de praktijk worden proxies meestal gebruikt door mensen die een site willen bezoeken die geblokkeerd is.
QwertyQwerty is niet het merk maar de naam van het soort toetsenbord. De benaming komt van de eerste zes letters die je kunt je aflezen op het toetsenbord.
ResolutieDe helderheid en de definitie (scherpte) van een digitaal beeld, scherm of printer. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit.
RoguewareDoet zich vaak voor als antivirus en anti-malware software, maar kan zich ook voordoen als andere software zoals systeem schoonmakers. Deze vorm van malware is gewoon misleidende (nep) software die gebruikers vraagt om geld te betalen voor het verwijderen van valse bedreigingen en waarschuwingen. Als een PC is geïnfecteerd met Rogueware, dan zal de Rogueware waarschuwingen blijven tonen op een agressieve (vervelende) manier en als je deze zogenaamde problemen of bedreigingen (gevonden door de rogueware) wilt verwijderen, dan zul je waarschijnlijk worden doorverwezen naar de betaalpagina, waar je de zogenaamde software moet kopen om zo de (nep) problemen en/of bedreigingen te verwijderen.
RootkitIs een verzameling van hulpmiddelen (programma's) die ontworpen zijn om op afstand toegang of controle over een computer of netwerk te krijgen zonder ontdekt te worden.
RouterEen router zorgt er voor dat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen, een modem zorgt dat de internetverbinding überhaupt werkt. Een modem en (draadloze) router kunnen twee losse kastjes zijn, maar steeds vaker leveren internetproviders een modem met geïntegreerde router.
SharewareSoftware die je voor een bepaalde proefperiode gratis kunt downloaden. Na deze gratis proefperiode moet je beslissen of je deze software aankoopt.
SSLSecure Sockets Layer. Een methode om via internet gegevens veilig uit te wisselen tussen een website en uw browser. De gegevens, bijvoorbeeld creditcardgegevens, worden, middels een 'public key' versleuteld en gecodeerd, zodat niemand anders op internet ze kan zien of volgen. Zodra u op een website met SSL komt, waarschuwt uw browser daarvoor (tenzij u deze instelling hebt uitgezet), en wordt er een slotje of sleuteltje zichtbaar zolang de beveiliging werkt.
SniffingHet onderscheppen en lezen van informatie, zoals bijvoorbeeld e-mailberichten of gebruikersnamen en wachtwoorden. Afluisteren wordt ook wel ‘sniffing’ genoemd. Met de opkomst van draadloos internetten en communicatietechnieken zoals Bluetooth is het gemakkelijker geworden om te kunnen afluisteren omdat fysieke toegang tot het netwerk niet meer nodig is. Om afluisteren te voorkomen, kan versleuteling (encryptie) worden gebruikt.
Social EngineeringHet manipuleren van mensen om ze zover te krijgen dat ze informatie geven of een actie uitvoeren, zoals het klikken op een link of het installeren van malware.
SoftwareDe verzamelnaam voor alle programmatuur op de computer, bijvoorbeeld het besturingsprogramma Windows, maar ook ‘toepassingssoftware’ zoals het e-mailprogramma, de browser en de tekstverwerker. Voor nagenoeg elk doel is wel een programma gemaakt, vaak meerdere varianten en van uiteenlopende kwaliteit en prijs.
Solid State Disk (SSD)Een SSD is een schijf zonder bewegende delen waarop informatie kan worden opgeslagen. In tegenstelling tot een traditionele harde schijf kent een SSD geen platters, maar geheugenchips. Daardoor zijn toegangstijden sneller, werken SSD's zuiniger en zijn de schijven beter bestand tegen schokken. Nadelen zijn dat ze in vergelijking met harde schijven een kortere levensduur kennen (omdat de geheugenchips niet onbeperkt opnieuw beschreven kunnen worden) en de prijs per gigabyte aanmerkelijk hoger ligt. SSD's gebruiken dezelfde SATA-interface als harde schijven en kunnen daardoor naast elkaar gebruikt worden.
SpamSpam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Spam onderscheidt zich van andere vormen van commerciële communicatie doordat een bericht wordt gestuurd aan een groep die veel groter is dan de potentiële doelgroep. De economische bestaansreden van spam is gelegen in de zeer lage kosten van het versturen van email. Een spammer kan miljoenen spamberichten versturen om slechts één product te verkopen. Er is wereldwijd een levendige handel in bestanden met e-mailadressen. De nieuwste generatie spam wordt niet verstuurd vanuit één locatie, maar er wordt gebruik gemaakt van geïnfecteerde netwerken
SpoofingJe voordoen als een ander. Iemand kan het e-mailadres van een ander gebruiken als zogenaamd afzendadres. Deze methode kan handig zijn voor de verspreiding van virussen, omdat de ontvanger zou kunnen denken dat de afzender betrouwbaar is. Spoofing gebeurt ook op netwerkniveau, veelal met het doel internetverkeer te ontregelen.
SpywareSpyware verzamelt geheime informatie van de computer gebruiker. Zo wordt zijn internetgebruik geregistreerd en aan een derde partij doorgestuurd zonder de toestemming van de gebruiker. Huidige spyware verandert vaak ook nog verschillende computerinstellingen. Voorbeeld: verandering van zoekinstellingen van de browser.
Trojan HorseEen trojan horse is een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. Een trojan horse is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een virus.
Two-factor authentication
Een manier van inloggen, waarbij gebruik gemaakt wordt van twee van de drie volgende aspecten:
* iets dat de gebruiker weet (een wachtwoord of pincode),
* iets dat hij of zij heeft (een codegenerator of lijst met eenmalige codes) of
* iets dat hij of zij is (biometrische kenmerken, zoals een scan van de iris of een vingerafdruk).
URL-spoofingURL-spoofing is het nabootsen van de URL van bijvoorbeeld een bank, zodat de gebruiker denkt de echte site te bezoeken, terwijl de URL die van een bedrieger is.
USBUniversal Serial Bus (Universele Seriële Bus), meestal aangeduid met het initiaalwoord USB, is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers. Het vervangt de langzamere parallelle en seriële poorten, voornamelijk doordat de snelheid van gegevensoverdracht met USB veel groter is.
USB-drive/stickDit is een verwisselbaar opslagmiddel voor bestanden, foto’s e.d., ideaal voor het bewaren van een back-up en/of het uitwisselen van bestanden met anderen. Deze USB-drive/stick sluit u aan op de USB-poort van uw computer (wijst zichzelf) en de computer herkent de stick automatisch als een extra opslagmiddel.
VPNVirtual Private Network is een veilige manier om een verbinding te maken met een netwerk of om twee netwerken aan elkaar te koppelen over een publiek netwerk zoals het internet. Zie het onderwerp Virtual Private Network
Wi-FiWi-Fi staat voor Wireless Fidelity. Bij draadloos internet wordt gebruik gemaakt van de standaard Wi-Fi techniek, ook wel WLAN genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk dataverkeer met snelheden van 11 Mb per seconde tot wel 520 Mb per seconde via radiogolven te transporteren van een basis(zend)station naar een ontvanger met een zogenaamde wireless (Wi-Fi) kaart.
Voor meer informatie zie Draadloze communicatie.
WormEen worm is een zich vermenigvuldigend computerprogramma. Via een netwerk worden kopieën van deze worm doorgestuurd zonder tussenkomst van een tussengebruiker. Een worm is geen virus want hij heeft geen computerprogramma nodig om zich aan vast te hechten. Men kan stellen dat een worm schade toebrengt aan een netwerk, in tegenstelling tot een virus dat juist schade toebrengt aan een individuele computer.
ZoekmachineEen website die op het internet op zoek gaat naar pagina’s over een bepaald onderwerp. Bekende zoekmachines zijn: Google, Bing, Yahoo, etc.