Algemeen,  Software

E-mail, algemeen

In het huidige digitale tijdperk heeft e-mail inmiddels grotendeels de brief als correspondentiemiddel vervangen. Het woord e-mail staat dan ook voor elektronische post, zeg maar een digitale brief.

Is e-mail rechtsgeldig?

Ja,  e-mail is rechtsgeldig om een overeenkomst mee te sluiten, omdat de wet zegt dat het sluiten van overeenkomsten vormvrij kan gebeuren. Dat wil zeggen: het is niet aan een bepaalde vorm gebonden en kan op elke manier gebeuren, dus ook per e-mail. Voorwaarde is wel dat er een aanbod voor een overeenkomst moet zijn gedaan. Echter, hoewel het dus in veel gevallen rechtsgeldig is, is e-mail als bewijslast soms lastig te gebruiken. Bij belangrijke overeenkomsten is het dan ook beter/verstandiger om schriftelijk, en bij voorkeur aangetekend, een en ander te communiceren.

E-mailen

Zoals gezegd is e-mailen de digitale variant van de brief. Net als een brief heeft ook een e-mail een ‘adres’ nodig waar het naartoe gestuurd gaat worden: het e-mailadres.

Een e-mailadres bestaat altijd uit 2 elementen: de ‘naam’ van de ontvanger en het domein. Wanneer u bijvoorbeeld een mail naar mij zou sturen, dan is de naam ‘contact’ en het domein ‘@computerhulp-zutphen.nl’. Het invullen van het e-mailadres moet zeer zorgvuldig gebeuren. Er mogen geen spaties in zitten en sommige leestekens zijn niet toegestaan. Het moet dus aan elkaar worden geschreven: contact@computerhulp-zutphen.nl.

Wanneer u een nieuw bericht maakt, vult u de geadresseerde in bij ‘Aan’. Verder ziet u bij het opstellen van een e-mail een invoervak of knop CC (Carbon Copy) en (soms) BCC (Blind Carbon Copy).

Het invoervak ‘Aan’ is dus de direct geadresseerde. Het CC-adres wordt geïnformeerd (u verlangd niet perse een (re)actie) en de BCC-geadresseerden worden (niet zichtbaar) geïnformeerd.

NB: de ontvanger (de geadresseerde) ziet altijd het ‘Aan’ adres en het CC-adres. BCC-adressen worden niet getoond. Dit laatste kan erg nuttig zijn wanneer u anderen wilt informeren, maar niet wilt dat de ‘Aan’ en CC-geadresseerden zien dat deze anderen zijn/worden geïnformeerd.

Resteert het invullen van het Onderwerp en de feitelijke tekst. In het onderwerp vult u een korte beschrijving (de essentie van het bericht) in, zodat de ontvanger in één oogopslag ziet waar het bericht over gaat. De inhoud van het bericht is vrije tekst, u kunt schrijven wat u wilt, aangevuld met afbeeldingen, bijlagen, enzovoorts.