Besturingssystemen,  Software

Computerveiligheid

Een van de meest voorkomende vragen met betrekking tot computergebruik heeft betrekking op beveiliging van de computer en gegevens. Geheel onterecht is dat natuurlijk niet. Zeker niet wanneer we het over het besturingssysteem Windows hebben. Deze is, omdat het zoveel gebruikt wordt, een interessante bron voor hackers en kwaadwillende software. Vanuit dat oogpunt zijn de besturingssystemen MacOS (Apple), Chrome OS (Google) en Linux, mede door de betere beveiligingsmethodieken, veel beter beschermd.

Toch zijn ook uw computer en gegevens bij Windows veilig, mits u zorg draagt voor een goede firewall en virusscanner.

Het doel van een firewall is het blokkeren van alles wat de computer van de gebruiker schade zou kunnen toebrengen. Het doet dit door al het binnenkomende netwerkverkeer te scannen op virussen, wormen, trojans en hackingaanvallen. Al het verkeer dat op de ‘blacklist’ staat wordt tegengehouden.

Een virusscanner doet in zekere zin hetzelfde, het beschermt u tegen kwaadwillend netwerkverkeer, maar doet er nog een schepje bovenop. Het scant ook de gegevens die al op uw computer staan en bijvoorbeeld bijlagen in uw mail. Met het bezoeken van internetsites bestaat bovendien de kans dat vervelende zaken ‘meeliften’, zoals spyware, virussen en malware. Een virusscanner treedt hier preventief tegenop en verwijdert deze voordat er schade kan ontstaan.

Welke firewall en/of virusscanner moet ik kiezen?

Ten eerste dient u zichzelf de vraag te stellen wat voor soort gebruiker u bent. Gaat u veel naar internet? Download u veel? Beperkt u zich op internet tot de gangbare (veilige) sites? Krijgt u vaak bijlagen in uw mail? Enzovoorts.

De doorsnee gebruiker zal ten aanzien van de firewall genoeg hebben aan de standaard firewall van Windows (Windows Defender). Deze is sinds Windows 10 van uitstekende kwaliteit om bedreigingen af te weren. Heeft u echter nog Windows 7 of Windows XP, dan wil ik u sterk adviseren om een andere firewall te installeren. Dit geldt ook als u veelvuldig internet bezoekt en met name wanneer u regelmatig ‘experimenteel’ over internet surft en/of software, afbeeldingen, video’s e.d. download. Ten aanzien van een virusscanner bestaat er eigenlijk geen discussie. Deze is simpelweg noodzakelijk!

Gratis of betaald?

Wanneer u gaat zoeken naar een goede firewall en/of virusscanner, dan heeft u de keus uit gratis of betaalde software. Met de aankoop van een nieuwe computer of laptop is vaak al veiligheidssoftware geïnstalleerd, doorgaans een pakket van McAfee, Kaspersky of Norton. Deze pakketten zijn absoluut prima. De eerste periode na aanschaf zal mogelijk gratis zijn, maar daarna dient betaald te worden om de beveiliging voort te zetten.

Diverse onderzoeken hebben echter aangetoond dat er nauwelijks sprake is van een betere virusbescherming met betaalde veiligheidspakketten ten opzichte van gratis alternatieven en met name Windows Defender. Kortom, waarom zou je geld uitgeven aan iets wat ook gratis kan en vaak net zo goed.

Bron: vpngids.nl

Hier hoort wel een kanttekening bij: het zal duidelijk zijn dat gratis software aangeboden wordt om u te overtuigen van de kwaliteit van het product om u daarmee uiteindelijk de betaalde versie te laten aanschaffen. Op zich kan dit een goede beslissing zijn. De betaalde versies beschikken bieden vaak extra bescherming tegen┬áspyware en phishing. Wat dit is en meer ten aanzien van computer- en internetveiligheid is uitstekend beschreven op de website vpngids.nl en met name de pagina’s met betrekking tot Privacy en Veilig Internet.

Uw keuze maken

Beveiligingssoftware is er in allerlei varianten en prijzen. Omdat het zo’n belangrijk iets is, wordt beveiligingssoftware jaarlijks uitvoerig getest door gerenommeerde bedrijven zoals AV-Test
(AV-TEST | Antivirus & Security Software & AntiMalware Reviews)

Tenslotte …

Ook al heeft u de beste firewall en virusscanner, de beste firewall en virusscanner bent u zelf! U maakt zelf de keuze welke pagina u bezoekt of wat u download. Door daar zorgvuldig mee om te gaan, kunt u zichzelf een hoop ellende besparen.

Dit betekent niet dat u angst voor de inhoud van het internet hoeft te hebben, integendeel, maar wanneer u gevraagd wordt om informatie te geven in de vorm van uw persoonlijke- en/of rekeninggegevens en u heeft daar niet zelf expliciet voor gekozen, dan is het vanzelfsprekend niet verstandig om deze informatie te geven.

Dit geldt ook voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Waarschijnlijk is dat dan ook te mooi en wordt u slechts verleid om hierop te klikken of te reageren. Voor u het weet zit u mogelijk met ongewenste reclame (spam) of in het slechtste geval, een virus. In dat geval mag u hopen dat uw virusscanner dit voor u oplost. Kortom, voorkomen is beter dan genezen.