Browser

Ongetwijfeld heeft u weleens de term ‘Browser’ horen noemen, maar wat is het en wat doet het?

U heeft allerlei programma’s of apps (applicaties) op uw PC, allemaal met een specifiek doel. Zo kunt u met het ene programma e-mailen, met de andere tekstverwerken, met weer een andere foto’s bekijken, enzovoorts. Een browser is ook zo’n programma, met het doel om informatie op internet te kunnen bekijken, websites. Eigenlijk een soort bladerprogramma voor websites.

Het gaat dus om het kunnen bekijken van websites en enkele van de programma’s / apps die hiervoor zijn ontwikkeld zijn de browsers Chrome, Edge en Firefox.

In de ‘kale’ vorm (de broncode) zijn websites nauwelijks te begrijpen, bijvoorbeeld met regels zoals deze:

document.addEventListener(“DOMContentLoaded”, function(event) {

Begrijpt u het? Nee? Niet erg, daarom zijn er browsers. Die ‘vertalen’ deze onbegrijpelijke tekst naar iets wat we wél kunnen lezen en begrijpen.

Maar natuurlijk moet een browser méér kunnen. Het moet bijvoorbeeld de website kunnen vinden die u zoekt. Daar wordt het www (world wide web) adres van de website voor gebruikt. Voor deze site is dat www.computerhulp-zutphen.nl

Wanneer u dit leest ziet u boven in uw browser een gedeelte waarin het adres van dit artikel zichtbaar is: 
https://computerhulp-zutphen.nl/browser/. Het vak waarin dit staat noemen we de adresbalk.

Bij de meeste browsers heeft de adresbalk een gecombineerde functie: er kan een exact adres worden ingevuld, het complete webadres dus, maar ook kan er een willekeurige zoekterm worden ingegeven.

Zoeken

De term ‘Googelen‘ is tegenwoordig min of meer het synoniem voor zoeken op internet en is afgeleid van de zoekmachine Google.

Net zo goed als dat er een groot aantal browsers bestaan, zijn er ook legio zoekmachines. En hoewel elke ontwikkelaar van een browser hun eigen zoekmachine promoot, staan deze los van elkaar. Zo wil bijvoorbeeld de browser Edge graag de zoekmachine Bing (ook van Microsoft) opdringen, maar kun je instellen dat je binnen Edge bijvoorbeeld de zoekmachine DuckDuckGo wilt gebruiken.

Hoe dan ook, op hoofdlijnen werken ze allemaal op dezelfde manier, maar zit het verschil in de mate van privacy, resultaat en presentatie.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het vinden van waar je naar op zoek bent. Dit kan zoals genoemd door rechtstreeks een bekend websiteadres in te voeren of door middel van een zoekterm. Zo’n zoekterm mag van alles zijn, bijvoorbeeld ‘Welke browser moet ik kiezen‘.

De browser toont u vervolgens een reeks aan gevonden resultaten waaruit u kunt kiezen. Meestal staat het beste resultaat op de eerste pagina. Het hoeft niet perse het eerste resultaat te zijn. U zoekt het beste resultaat uit de lijst en door op dat resultaat te klikken gaat u naar de betreffende website.

In dit voorbeeld heb ik met de zoekvraag ‘Welke browser moet ik kiezen’, gekozen voor het getoonde zoekresultaat https://www.browserchecker.nl/browser-kiezen en hierop geklikt. Onderstaande afbeelding toont de adres- en menubalk van de betreffende internetpagina.

Zie ook: Bladwijzers en Favorieten

Veilig surfen

Dan nog iets over veilig surfen (bladeren) op internet.

Elke website heeft een internetadres bestaande uit de afkortingen www. en http:// of https:// gevolgd door de domeinnaam. In dit geval is mijn domeinnaam computerhulp-zutphen.nl.

De afkorting http en https staat voor Hyper Text Transfer Protocol (Secure). Vooral die laatste (secure) is van belang. Dit betekent dat data (de informatie-uitwisseling tussen uw computer en de betreffende website) wordt versleuteld. Daardoor wordt het voor een kwaadwillende nagenoeg onmogelijk om te zien wat voor informatie het betreft.

Een betrouwbare website is daardoor te herkennen aan de afkorting https://, het ‘gesloten slotje’ en/of de tekst ‘Veilig’. Afhankelijk van de gebruikte browser wordt de afkorting al of niet getoond, het slotje echter altijd wel.

Overigens betekent het niet dat websites met alleen http:// per definitie onbetrouwbaar zijn. Om de toevoeging s(ecure) te krijgen moeten websitemakers namelijk een zogenaamd SSL-certificaat aanschaffen. Dit hoeft niet duur te zijn en zelfs gratis is mogelijk.
Als voorbeeld hier het certificaat van deze website.

Toch zult u ook websites tegenkomen waar de https:// voorvoeging niet wordt getoond. Echter, ondanks dat het niet wordt getoond hoeft het niet per se onveilig te zijn. Soms weet een websitemaker niet hoe dat moet worden ingesteld of vergeet het gewoon. Dit komt niet zelden voor bij hobbymatige websites. Ook kan er ergens een ‘fout’ in de websitepagina zitten, meestal door een verwijzing (link) naar een andere, onveilige, website.

Wat ook de achterliggende reden is, het is bij dergelijke websites simpelweg goed uitkijken. Vertrouwd u het niet, dan kunt u deze beter overslaan. Overigens is het ook zo dat bij echt onveilige websites de browser u daar wel op attendeert en dan moet u natuurlijk die waarschuwing niet negeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.