Software

Browser

Wat is een Browser

Zeer waarschijnlijk heeft u weleens de term ‘Browser’ horen noemen, maar wat is het en wat doet het?

U heeft allerlei programma’s of apps (applicaties) op uw PC, allemaal met een specifiek doel. Zo kunt u met het ene programma e-mailen, met de andere tekstverwerken, met weer een andere foto’s bekijken, enzovoorts. Een browser is ook zo’n programma, met het doel om informatie op internet te kunnen bekijken, websites. Eigenlijk dus een soort bladerprogramma voor websites.

Het gaat dus om het kunnen bekijken van websites.

Uitleg van de browser

In de ‘kale’ vorm (de broncode) zijn websites nauwelijks te begrijpen, bijvoorbeeld met regels zoals deze:

Begrijpt u het? Nee? Niet erg, daarom zijn er browsers. Die ‘vertalen’ deze onbegrijpelijke tekst naar iets wat we wél kunnen lezen en begrijpen.

Maar natuurlijk moet een browser méér kunnen. Het moet bijvoorbeeld de website kunnen vinden die u zoekt. Daar wordt het www (world wide web) adres van de website voor gebruikt. Voor deze site is dat www.computerhulp-zutphen.nl

Wanneer u dit leest ziet u boven in uw browser een gedeelte waarin het adres van dit artikel zichtbaar is: 
https://computerhulp-zutphen.nl/browser/.

Het vak waarin dit staat noemen we de adresbalk.

Bij de meeste browsers heeft dit een gecombineerde functie: u kunt daar een exact adres van een website invullen, het complete webadres dus, maar ook kunt u er een willekeurige zoekterm invullen.

Zoeken

Deze zoekterm mag van alles zijn, bijvoorbeeld ‘Wat zijn de openingstijden van de Efteling‘.

De browser toont u vervolgens een reeks aan gevonden resultaten waaruit u kunt kiezen. Meestal staat het beste resultaat op de eerste pagina. Het hoeft niet perse het eerste resultaat te zijn. U zoekt het beste resultaat uit de lijst en door op dat resultaat te klikken gaat u naar de betreffende website.

Dan nog iets over veilig surfen (bladeren) op internet.

U heeft ongetwijfeld gezien dat voor het adres van de website (www) nog iets staat, http:// of https://.
Deze afkortingen staan voor Hyper Text Transfer Protocol (Secure). Vooral die laatste (secure) is van belang. Dit betekent dat data (de informatie-uitwisseling tussen uw computer en de betreffende website) wordt versleuteld. Daardoor wordt het voor kwaadwillenden nagenoeg onmogelijk om te zien wat voor informatie het betreft.

U kunt dus een betrouwbare website herkennen aan de afkorting https://, maar ook aan het ‘slotje’ en/of de tekst ‘Veilig’.

Dit betekent overigens niet dat websites met alleen http:// per definitie onbetrouwbaar zijn. Om de toevoeging s(ecure) te krijgen moeten websitemakers namelijk een zogenaamd SSL-certificaat aanschaffen. Dit kost geld. Veel websites zijn echter gemaakt door particulieren en die hebben daar mogelijk het geld niet voor over of vinden het de kosten niet waard. Het kan ook onwetendheid zijn.

Wat ook de achterliggende reden is, het is bij dergelijke websites simpelweg goed uitkijken. Vertrouwd u het niet, dan kunt u deze beter overslaan. Overigens is het ook zo dat bij echt onveilige websites de browser u daar wel op attendeert en dan moet u natuurlijk die waarschuwing niet negeren.

Voor meer informatie zie InternetveiligheidComputerbeveiliging en Cookies

Bladwijzers en favorieten

Een moderne browser kent heel veel instel-mogelijkheden. Teveel om hier allemaal te behandelen, maar één praktisch aspect wil ik u niet onthouden: bladwijzers en favorieten.

U zult ongetwijfeld websites kennen waar u regelmatig naartoe bladert. Dat kan zijn uw favoriete supermarkt, de bridgeclub of misschien uw e-mail bij Gmail. Natuurlijk is het hartstikke vervelend om steeds maar weer die website te moeten zoeken. Daarom kan die website opgeslagen worden bij de bladwijzers/favorieten zodat u in het vervolg alleen maar op die link (een snelkoppeling naar de website) hoeft te klikken om deze te tonen.

Hoe gaat dat? In dit voorbeeld toon ik hoe u snel een koppeling naar uw Gmail aan de favorieten kunt toevoegen.

Elke browser heeft op één of andere manier hiervoor de mogelijkheid. In Google Chrome ziet u bijvoorbeeld rechts in de adresbalk een sterretje. Door hier op te klikken maakt u een bladwijzer aan (zie afbeelding).

U ziet dat ik deze opsla in de Map ‘Bladwijzerbalk’.
Deze Bladwijzerbalk is mogelijk nog niet zichtbaar in Chrome. Daarvoor moet u eenmalig iets instellen.

Klik in de aangegeven volgorde op de plaatsen die worden getoond en zorg dat er een ‘vinkje’ staat voor ‘Bladwijzerbalk weergeven’. De bladwijzerbalk wordt zichtbaar in de browser en u kunt in het vervolg heel snel naar uw favoriete website door in de bladwijzerbalk op deze bladwijzer te klikken.

Voor andere browsers geldt een soortgelijke werkwijze, het kan er alleen iets anders uitzien. Vaak staat daar ook ergens in of bij de adresbalk een ‘sterretje’. Dit geeft hetzelfde resultaat.

Net als dit geldt voor zoveel programma’s, zijn browsers er ook in allerlei varianten. Zo kent iedereen eigenlijk wel Internet Explorer (IE, tot Windows 10 de standaard browser van Windows), is Edge nu de standaard browser van Windows 10, is Chrome de browser van Google en zijn Firefox en Opera weer andere populaire browsers. Elk hebben ze hun voor- en nadelen.

Voor een overzicht van de belangrijkste browsers zie https://www.alleinternetbrowsers.nl/