Bladwijzers en Favorieten

Een moderne browser kent heel veel instel-mogelijkheden. Teveel om hier allemaal te behandelen, maar één praktisch aspect wil ik u niet onthouden: bladwijzers en favorieten.

U zult ongetwijfeld websites kennen waar u regelmatig naartoe bladert. Dat kan zijn uw favoriete supermarkt, de bridgeclub of misschien uw e-mail bij Gmail. Natuurlijk is het hartstikke vervelend om steeds maar weer die website te moeten zoeken. Daarom kan die website opgeslagen worden bij de bladwijzers/favorieten zodat u in het vervolg alleen maar op die link (een snelkoppeling naar de website) hoeft te klikken om deze te tonen.

Hoe gaat dat? In dit voorbeeld toon ik hoe u snel een koppeling naar deze website aan de favorieten kunt toevoegen.

Elke browser heeft op één of andere manier hiervoor de mogelijkheid. In Google Chrome ziet u bijvoorbeeld rechts in de adresbalk een sterretje. Door hier op te klikken maakt u een bladwijzer aan (zie afbeelding).

U ziet dat ik deze opsla in de Map ‘Bookmarkbalk (Bladwijzerbalk)’.
Deze Bookmarkbalk is mogelijk nog niet zichtbaar in Chrome. Deze kan zichtbaar worden gemaakt middels de Instellingenmenu (de 3 verticale puntjes rechtsboven in de browser) of door de toetsen Ctrl+Shift+B gelijktijdig in te drukken

Voor andere browsers geldt een soortgelijke werkwijze, het kan er alleen iets anders uitzien. Als voorbeeld hier het instellen van een bladwijzer in Edge, de standaard browser van Windows. Ook bij andere browsers staat doorgaans ook ergens in of bij de adresbalk een ‘sterretje’. Of in geval van de browser Opera een ‘hartje’. Dit geeft hetzelfde resultaat.

In Safari, de standaard browser van macOS (het besturingssysteem van Apple) werkt het net even anders. Hier voeg je een bladwijzer toe middels de ‘Delen’ knop (zie afbeelding). Hierna verschijnt een venster waar ingesteld kan worden waar de bladwijzer moet worden geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.