Apparatuur

Overzicht computerapparatuur

Wanneer u gaat zoeken naar een nieuwe computer (desktop of laptop), tablet of smartphone, is de eerste vraag welk besturingssysteem u wilt gebruiken (zie het onderwerp Besturingssystemen).

Wanneer u een nieuwe computer wilt aanschaffen en (Microsoft) Windows heeft uw voorkeur, dan heeft u keuze uit een zeer groot aanbod van merken als Acer, Asus, HP, Lenovo, Dell, MSI, Toshiba, enz.

Dit geldt in zekere zin ook voor Android smartphones. Ook deze worden door een groot aantal fabrikanten aangeboden. Denk maar aan Samsung, HTC, Nokia, Sony, enz.

Voor de besturingssystemen MacOS en iOS (Apple) is de keuze simpel, deze worden alleen geleverd met Apple apparatuur.

Ook Google heeft z’n eigen besturingssysteem: Chrome OS. De laptops die met dit systeem worden geleverd worden Chromebooks genoemd.

De volgende vraag is wat voor soort computer, tablet of smartphone u wilt gaan aanschaffen. Een bureaucomputer (desktop), een draagbare computer (laptop), een tablet of een tablet met afneembaar toetsenbord (Hybride). Elk apparaat heeft zijn voor- en nadelen.

Soorten computers

Desktop

Dit soort computers bestaan uit losse onderdelen, tenminste een systeemkast (de feitelijke computer), een beeldscherm (monitor), een toetsenbord en een muis.

In sommige gevallen is de computer geïntegreerd in het beeldscherm, bijvoorbeeld de iMac van Apple.

Een bureaucomputer (desktop), de naam zegt het al, is bedoeld om op een vaste plaats te staan, het bureau.

Voordeel van dit soort computers is dat ze verhoudingsgewijs het krachtigst zijn en minder duur zijn, veel ruimte hebben om extra apparatuur bij te plaatsen of onderdelen in te bouwen en waarbij je niet beperkt bent door de grootte van een onderdeel. Grote beeldschermen geven meer informatie weer en zijn beter leesbaar en op een los toetsenbord typt het doorgaans prettiger. Het grootste nadeel is vanzelfsprekend dat het niet verplaatsbaar is. Bovendien is de wirwar aan kabels vaak een doorn in het oog.

Laptop / Notebook

Laptop’s (ook Notebook genoemd) bestaan er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Zeker in het geval van laptop’s is het belangrijk om bij aankoop vooraf goed te bedenken wat u ermee wilt gaan doen. De laatste spellen spelen of video’s en foto’s bewerken? Dan is een krachtige, snelle laptop nodig met een stevige losse ingebouwde videokaart. Zo af en toe wat op internet kijken, een brief schrijven of mailen? Dan hoeft het allemaal niet zo uitgebreid te zijn, een relatief eenvoudige (en goedkopere) laptop volstaat dan.

Tussen deze twee uitersten zit nog een hele reeks aan mogelijkheden, afhankelijk van uw voorkeur en het beschikbaar budget. Laat u zich desnoods in voorkomend geval adviseren. Het kan u geld en teleurstelling besparen.

Naast de hardwarecapaciteiten (specificaties) van de laptop, is het belangrijk om uzelf te overtuigen of de gekozen laptop bij u past: typt het prettig op het toetsenbord?, is het beeldscherm groot genoeg?. Het is aan te raden, indien mogelijk, om dit voor aanschaf uit te proberen bij een vriend(in), kennis of in de winkel. Ook beoordelingen van anderen die het apparaat hebben getest (zie internet) kunnen zwaar meewegen.

Tip: Heeft u nog een ‘oude’ Windows laptop die het wat minder lijkt te doen? Laat er eens Linux op installeren en de laptop voelt weer als nieuw aan. Toegegeven, het is eerst even wennen, maar het is echt de moeite waard!

Tablet

De tablet en de hybride (tablet met afneembaar toetsenbord) zet ik hier gemakshalve onder één noemer. In praktijk zal de hybride vaak als tablet worden gebruikt.

De meest populaire tablet’s zijn de IPad’s van Apple en de Android tablet’s van Samsung. Vanzelfsprekend is het grootste voordeel de draagbaarheid van het apparaat. Gemakkelijk mee te nemen en snel gebruiksklaar. Even de mail bekijken, een internetpagina bezoeken, een boek lezen, enz.

In feite kun je er veel dingen net zo goed op doen als op een laptop. Het scherm is natuurlijk wel veel kleiner, maar met de vinger dingen op het scherm activeren gaat wel gemakkelijker dan met een muis. Niet voor niets is daarom een tablet favoriet bij ouderen.